Conceptul UNIFYING WORLDS este, in cuvintele Teodorei, „o nunta intre Cer si Pamant, prin sunet”. in peste un sfert de secol de cautare asidua, de antrenament vocal si intalniri cu mari maestri ai jazz-ului, inclusiv Johnny Raducanu, Les Paul, Stanley Jordan, Benny Rietveld, Curtis Fuller, Eric Legnini si Al Coplay, Teodora Brody-Enache s-a pregatit zi de zi, cu incredere si dedicatie, pentru a putea transmite o adevarata experienta spirituala - aceea ca muzica este mai presus de diviziuni culturale si teritoriale, ca este o expresie a unor energii care se impletesc printre noi toti si care ne pot face sa ne simtim parte a unui intreg.
UNYIFING WORLDS este un turneu mondial care va incepe la Bucureşti, pe 26 mai, şi va continua pana in Statele Unite ale Americii, unde artista romanca va concerta in prestigioasa sala Kennedy Center, apoi la New York si la Chicago.
Turneul american va prezenta publicului un repertoriu ce va include, printre altele, consacrata interpretare a rapsodiilor compuse de George Enescu si reimaginari de lucrari binecunoscute ale unor compozitori precum Beethoven, Bartók sau Pachelbel, menit sa aduca in atentie uniunea intre muzica clasica, jazz si doina.
Concertul de la Bucuresti, in schimb, va fi unul inedit, un omagiu adus marelui violoncelist spaniol Pablo Casals, cu aranjamentele muzicale realizate impreuna cu Calin Grigoriu (extraordinar compozitor de muzica pentru spectacole de teatru) dar si cu interpretari noi ale unor lucrari de Beethoven, Mozart, Bach si chiar ale compozitorului contemporan Max Richter.
„Teodora Brody-Enache a profitat de sansa de a face o miscare evolutiva in viitorul muzicii. Imaginatia si curajul ei sunt admirabile”, au scris americanii de la faimoasa revista Fanfare, iar spaniolii de la Ritmo au subliniat: „Cu Bartók si dansurile sale romanesti, romanca este in elementul ei, devenind un punct de intalnire intre trei forte coplesitoare ale naturii: Bartók, jazzul si Teodora Brody.”
Parcursul Teodorei a fost si este plin de acolade internationale. Pe scena mondiala a aparut in mod regulat la prestigioasele festivaluri de jazz de la Montreux, Marciano sau Lugano. Peste ocean a cantat la Biblioteca Congresului din SUA, la Galeria de Arta Corcoran, precum si in cluburi legendare precum Iridium New York si Blues Alley din Washington DC. In 2004, Guvernul American a numit-o pe Teodora Ambasador Cultural al Romaniei in SUA, pentru puntea pe care a creat-o intre jazz si traditionala doina romaneasca. In 2023, a initiat sesiunile muzicale Impromptu, o serie de concerte complet improvizate sustinute cu invitati speciali din toata Europa si a lansat Rhapsody, un album inregistrat la Londra cu renumita London Symphony Orchestra.
Teodora urca pe scena desculta pentru a simţi, astfel, mai bine, energiile Pamantului. (Poate nu e o simpla coincidenta ca nici Maria Tanase nu suferea pantofii.) Imaginatia ei indrazneata a dus-o dincolo de radacinile ei romanesti si de jazz, pe un teritoriu muzical total nou - aşa au luat nastere „From Classical to Jazz” sau „Classical Emotions”.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Clasic, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Revista Golan, Capital Cultural, Bookhub, Happ.ro, Zile si Nopti, Haute Culture.