Evenimentul face parte din Programul „Aniversare” care a fost creat de pianista și regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti în anul 2018, din dorința de a celebra marile personalități ale Culturii române la ceas aniversar.
În cadrul Programului au fost sărbătorite la Casa Lipatti, în 2018, legendara soprană Virginia Zeani (1925-2023), în anul 2019 renumitul critic muzical și realizator de emisiuni de radio și de televiziune, regretata Luminița Constantinescu (1938-2022), n 2021 cunoscuta compozitoare Carmen Petra-Basacopol (1926-2023). In anul 2022 au fost sarbatoriti in cadrul Programului îndrăgitul scriitor și jurnalist Alexandru Mironov, renumitul violonist Sherban Lupu (1952-2023) și jurnalista și realizatoarea de emisiuni TV Marilena Rotaru.
Dan Bălan reprezintă un nume de referinţă pentru muzica românească contemporană, îmbinând armonios activitatea componistică cu cea pedagogică, în calitatea de profesor universitar doctor la Facultatea de Teatru la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, Departamentul Canto –Vorbire – Mişcare.
S-a născut la Bucureşti, în 22 decembrie 1953, într-un mediu artistic de elită: tatăl, George Bălan – muzician, absolvent al secţiei de Dirijat, la Conservatorul din Iaşi, conducător al unor mari ansambluri bucureştene: Ansamblul MAI, Ansamblul MFA, Ansamblul Periniţa (pe linia tatălui fiind patru generaţii de muzicieni), iar mama Magdalena Bălan – balerină (discipolă a renumitei maestre Floria Capsali), profesoară de balet la Liceul de Coregrafie din Bucureşti şi ulterior profesor la Facultatea de Coregrafie din cadrul UNATC I. L. Caragiale din Bucureşti, cercetările sale în domeniul dansului fiind materializate într-un volum unicat – Curs de dans istoric.
Începând cu anul 1976, este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Din anul 1990 şi până în prezent deţine funcţia de Secretar al Subsecţiei Didactice a Uniunii Compozitorilor Muzicologilor din România, din 2004 si până în prezent fiind membru în Consiliul Director al UCMR – ADA, din 2018, este membru în Consiliul Director al UCMR. Muzica pentru copii a fost unul dintre domeniile care l-au atras încă de la vârsta de 18 ani, devenind un colaborator al emisiunilor de televiziune pentru copii, realizate de Tatiana Sireteanu, Ina Sterescu, Brădeanu.
Peste 20 de ani a colaborat cu textierul Mircea Block.
În calitate de coordonator al Subsecţiei Didactice din cadrul UCMR, Dan Bălan are un rol important în stimularea şi promovarea creaţiei corale pentru elevi, având convingerea că muzica trebuie să aibă un rol important în educaţia copiilor.
A realizat trei casete cu muzică pentru copii: pentru grădiniţe, ciclul primar şi ciclul gimnazial.
Dan Bălan a compus un număr impresionant de creaţii corale destinate corurilor de voci egale şi corului mixt.
Teatrul de păpuşi reprezintă un alt domeniu de atracţie, compozitorul având o colaborare fructuoasă cu regizorul Cristian Pepino şi scenografa Cristina Pepino, la renumitul Teatru Ţăndărică din Bucureşti. Aşa s-a născut un număr mare de piese dedicate celor mici şi chiar pentru publicul adult: Candid – după Voltaire. A compus muzică de balet: 1977 – Războiul de Independenţă, libretul Vasile Marcu şi Bogdan Căuş, premieră la Opera Română din Bucureşti: 1981 – În amintire, poem coregrafic, libretrul şi coregrafia Alexa Mezincescu, premieră la Opera Română din Bucureşti. A compus muzică vocal – simfonică: Stare de veghe, cantată pentru 2 coruri, orchestră simfonică şi bandă magnetică, versuri Petre Ghelmez; muzică simfonică: Mişcare simfonică; muzică de film: Ecou vizual, regia Mihai Popescu, Paşi sub ploaie, regia George Buşecan, Stejarul, regia George Buşecan, Mail Life, regia Theodor Barna, Negustorul, după nuvela 12 mii de capete de vită de Mircea Eliade, Scufiţa Roşie cu trei iezi, film de televiziune pentru copii, regia Bogdan Ghiţulescu, Statueta cu bucluc, film de televiziune pentru copii, regia Bogdan Ghiţulescu.
A creat numeroase piese destinate muzicii uşoare.
În ultima perioadă, a revenit la o mai veche pasiune - muzica de cameră, compozitorul creând piese pentru pian şi lieduri ce sunt prezente în sălile de concert: Evenimente - trei lieduri pentru soprană şi pian pe versuri de Petre Ghelmez, Imagini - două lieduri pentru soprană şi pian pe versuri de Charles d’Orleans, Clipe – trei lieduri pentru soprană şi pian pe versuri de Otilia Cazimir.
Dan Bălan s-a implicat în activitatea de cercetare, materializată în numeroase volume: coautor la Dicţionarul Teatrului de Păpuşi, Marionete şi Animaţie din România (1999), Mitul românesc şi universal în teatrul liric din România (2000), Arta muzicii – de la creaţie la educaţie (2004), Dascăli de ieri şi de azi ( 2014), Păpuşari, regizori, profesori (2015). A pus bazele unei reviste: Studii, sinteze, comunicări, a catedrei de Expresie Vocală şi Corporală a Facultăţii de Teatru a UNATC, revistă redactată şi sponsorizată integral de Dan Bălan. Dan Bălan a fost distins cu Prix d’Excellennce la Concursul Internaţional UNIATEC de la Moscova (1976), Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică de Cameră de la Klingenthal – Germania (1981), a primit numeroase premii naţionale.
Compozitorul defineşte muzica într-un mod sugestiv: „această artă eterată, înseamnă visare, descătuşare frenetică a fanteziei şi suspendare a realităţii, tot atât de adevărat este faptul că ea are şi un caracter social ancorat într-o actualitate imposibil de ignorat”.
Conceptul Programului "Aniversare" aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.
Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.
Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, TRINITAS TV, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.