Ce este un grup art-terapeutic?
Un grup art-terapeutic este un grup de terapie în care participanților le sunt propuse activități creative, din zona artei vizuale (desen, pictură, colaj, sculptură), a teatrului, a literaturii, a muzicii ori a dansului, cu intenția de a-și explora, identifica și exprima emoțiile și trăirile.
Scopul îl reprezintă atingerea unui nivel optim de funcționare, a stării de bine, a dezvoltării abilităților de comunicare, a creșterii încrederii în sine.
Art-terapia aduce beneficii persoanele care au dificultăți în a-și exprima emoțiile, celor care se confruntă cu probleme de anxietate, depresie, traume sau tulburări de orice fel. Totodată, oferă un sprijin acelor oameni care doresc să își îmbunătățească relațiile intra și interpersonale ori celor care caută pur și simplu să se relaxeze sau dezvolte personal.
În cadrul unui grup art-terapeutic, terapeutul oferă participanților spațiu sigur și suport emoțional pentru a-și explora și procesa experiențe. Participanții sunt încurajați să-și exprime gândurile și sentimentele prin intermediul activităților creative, iar terapeutul îi ghidează spre o mai bună înțelegere a propriilor reacții, respectiv spre găsirea unor modalități de adaptare și dezvoltare.
Ce presupune acest atelier de descretit fruntea?
O sesiune de lucru art-terapeutic în care fiecare membru al grupului va crea câte un obiect apelând la diferite materiale: creioane, acuarele, reviste, plastilină, lut, lână, bețe din lemn, bile de polistiren și multe alte elemente surpriză. Acest obiect va fi oglinda de moment a propriului interior, înzestrată cu capacitatea de a fi un sprijin în procesul de autocunoaștere, schimbare și împrietenire cu sinele.
Activitatile de grup propuse sunt menite să destindă, să stimuleze deschiderea, comunicarea, creativitatea și apetitul pentru cunoaștere.
Toți participanții la atelierele de descrețit fruntea pleacă altfel decât au venit: mai relaxați, mai încrezători, mai ancorați în prezent, mai conștienți de ei și resursele lor. Și mult mai determinați să acționeze, să investească în starea lor de bine: în îndeplinirea planurilor, a visurilor, a nevoilor lor.
Important de reținut este și faptul că activitățiile nu presupun îndemânare artistică sau mare efort fizic, ci doar disponibilitate. Ajută însă și puțină curiozitate.
Ghidul în această călătorie interioară este Sabina Brândușe, actriță, art-terapeut, trainer de dezvoltare personală prin teatru. Cu o experiență de 19 ani în lucrul cu grupurile și o dorință continuă de a contribui la starea de bine.
Atelierele sunt gândite în așa fel încât să aibă sens, rezultate și elemente de surpriză pentru tine fie că iei parte la această explorare interioară o singură dată sau în fiecare săptămână.
Te așteptăm la o întâlnire cu tine bine.