Acompaniaţi de cea mai apreciată orchestră din România, Orchestra Națională Valahia, condusă de Marius Zorilă și alături de invitaţi de renume, ȋndrăgiţii artiși vor aduce acasă piese ȋndrăgite precum „Inimioară cu dor mult”, „Floare roşie de mac”, „M-o muşcat badea de buză” sau „Foaie verde pui de nuc”.
Evenimentul AUTENTIC ROMÂNESC ȋncununează 30 de ani de activitate artistică a lui Marius Zorilă si a Laviniei Goste, cu doar o zi ȋnainte ca aceasta să sărbătorească frumoasa vârstă de 40 de ani.
Concertul AUTENTIC ROMÂNESC va debuta la Baia Mare, orașul de suflet al Laviniei și al lui Marius, iar ulterior va continua ȋn mai multe orașe din ţară și nu numai.
În toţi aceşti ani, Lavinia şi Marius ne-au obişnuit cu proiecte inedite de folclor autentic şi Autentic Românesc nu se abate de la regulă. Costume tradiţionale, versuri străvechi acompaniate de un sound actual, toate aceste ingrediente vor face din el un eveniment excepţional, în care folclorul românesc va fi celebrat la rang de artă.
Despre Lavinia Goste și Marius Zorilă
Lavinia Goste, una dintre cele mai îndrăgite interprete de folclor românesc și cea care ne poartă cântecele la cel mai ȋnalt nivel, a marcat
istoria cântecului românesc. Cu un timbru vocal excepțional, poate trece cu ușurință de la piese tradiționale românești, la piese din muzica clasică, ajungând prin multă muncă un etalon în muzica populară şi un artist desavârşit.
Născută la Satu Mare, Lavinia a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, secţia Canto, însă a ales să-şi reprezinte rădăcinile şi neamul prin folclor, dintr-o nemăsurată iubire de semeni.
Pornind de la materialele etnografice și folclorice existente, Lavinia, ca un adevărat culegător de folclor, le-a îmbogătit cu texte păstrate de la bătrânii satului, ȋn același timp dându-le o aură modernă, dar păstrând totodată filonul autentic tradițional și contribuind la paginile moderne ale istoriei folclorului românesc.
Material discografic:
2009 – Album de folclor - Bine-mi şade că-s codreancă;
2010 – Album de colinde - Îngeri din cer au venit
2013 – Album de folclor – Folclor Ales
2017 – Album de pricesne – Pricesne Alese
2018 – Album de colinde - Colind pentru tot românul
2020 – Inimioară cu dor mult
Marius Zorila, absolvent al Universității de Muzică din București, secția interpretare muzicala, a reușit performanța de a deveni cel mai iubit dirijor din peisajul autohton. Marius este un violonist foarte apreciat şi iubit de public, în paralel este și un orchestrator expresiv, profesor și compozitor.
Albumul de folclor intitulat Autentic Românesc, semnat Marius Zorilă și Orchestra Naţională Valahia poate fi numit cu ușurinţă chiar un document muzical. Conţine piese din toate zonele folclorice românești, piese care au scris istorie și care s-au auzit de a lungul timpului in toata lumea: Ciocârlia, Geampara, Suită din Maramureş. O colectie de 12 suite, care ȋmpreună pot constitui harta folclorică a României.
Într-o societate aflată tot timpul în mișcare, uneori, tradițiile și valorile autentice au de suferit, sau își pierd din importanța de altădată. Firul istoriei cântecului popular, însă, continuă să se descrie prin acei oameni care, cu dăruire și devotament, duc adevăratul spirit românesc mai departe, îmbogățindu-l, în același timp, cu un suflu nou și proaspăt.
Un exemplu semnificativ este Orchestra Națională Valahia, înființată în anul 2011, proiect de suflet al talentatului dirijor Marius Zorilă, care a devenit una dintre cele mai apreciate orchestre de folclor românesc, iubită deopotrivă de public și de specialiștii din domeniu. Orchestra Națională Valahia are misiunea clară de a readuce în atenția publicului a tradițiilor și valorilor autentice românești și promovarea acestora prin îmbinarea într-un mod armonios a autenticității cântecului popular cu o interpretare creativă, astfel încât să transmită o moșternire de o valoare culturală viitoarelor generații.