Sub bagheta dirijorului Cornel Groza, vor colinda soprana Diana Țugui, tenorul Tony Bardon, baritonul Cristian Hodrea, Corul Cappella Transylvanica și Orchestra Academică Transilvană în colaborare cu Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
„Ultimii noștri trei ani au însemnat (prea!) multă tăcere și nesiguranță. Pierderile lumii culturale, sursă a <hranei noastre de suflet>, au fost inestimabile, unele valori s-au risipit, poate pentru totdeauna. Tradiții, istorii pierdute, entuziasm (alterat de povești înșelătoare), pe care, personal, am avut îndoieli că le vom putea reînnoda vreodată, par, însă, a renaște din propria cenușă. Bucuria Sărbătorilor de iarnă revine, iată, unind generații ale căror incompatibilități păreau a se adânci. <Concertul de colinde românești>, proiect început cu deja mulți ani în urmă, <orchestrat> de un admirabil grup de entuziaști și având ca motivație de suflet o lăudabilă și necesară misiune umanitară, vă propune o nouă întâlnire la Colegiul Academic, spre a ne bucura împreună de spiritul inegalabil al celei mai frumoase sărbători: Sfântul Crăciun. Așadar, în decembrie 22, veniți la colinde!”, este mesajul dirijorului Cornel Groza.
Cele 14 colinde din program, prelucrate și orchestrate de compozitorul Cristian Bence-Muk, conf. univ. dr. și decan al Facultății Teoretice din cadrul Academiei de muzică „Gheorghe Dima”, sunt: „Sus la naltul ceriuluiu”, „Moş Crăciun”, „Scoală gazdă din pătuț”, „Maria se preumbla”, „Am plecat să colindăm”, „Ce te-ai, Domn bun, vesălit”, „Steaua sus răsare”, „Slobozâ-ne gazdă-n casă”, „O, ce veste minunată!”, „În oraşul Vifleem”, „Din an în an”, „Noi în seara de Crăciun”, Iată vin colindători”, „Astăzi S-a născut Hristos”.
„După doi ani de izolare profundă, nu doar fizică din rațiuni medicale, ci și spirituală, umană, este momentul să retrăim așa cum se cuvine, adică împreună, emoția așteptării celei mai frumoase sărbători din an, Crăciunul. Și cum am putea s-o facem mai autentic, românește, dacă nu prin colinde tradiționale, înveșmântate, însă, într-o sonoritate vocal-simfonică? Vă invit să ne bucurăm împreună, să dăruim și să primim, deopotrivă, și să completăm cu toții, în gând sau, de ce nu, cu voce tare, ceea ce lipsește din partitura celor peste o sută de muzicieni de pe scenă, <Lăudați și cântați și vă bucu....>”, îndeamnă compozitorul Cristian Bence-Muk.
Pe scenă va urca, la fel ca în fiecare an, Corul de copii Junior VIP al Liceului de muzică „Sigismund Toduță” și al Operei Naționale Române din Cluj, condus de dirijoarea Anca-Mona Mariaș.
Amfitrioana evenimentului va fi jurnalista Loredana Corchiș, prezentatoare la TVR Cluj. Fondurile adunate din vânzarea biletelor se vor dona și anul acesta Asociației „Christiana” Cluj, care acordă asistență medicală și educativă pentru peste 300 de copii orfani sau proveniți din familii dezorganizate.
Biletele pentru concert pot fi cumpărate doar online, de pe iabilet.ro și din rețeaua iabilet.ro. Prețul unui bilet este de 100 lei.
Parteneri: AMM Design, Clubul Rotary Cetățuie, Contact Tire, Eurospeed, Eurospeed DTC Spedition, GTO piese de schimb, GiTi, Master Truck Service, MSIL, Florăria Magnolia
Parteneri media: TVR Cluj, Radio România Cluj, EBS Radio, Actual de Cluj, ClujLife, Clujul Cultural, Cluj24, Ziua de Cluj.
Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo si Edenred, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.