08 septembrie 2023, ora 19:00
Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca
______
PROGRAM
L.van Beethoven- 4 Cello Sonata in C major;
Benjamin Britten Cello Sonata;
Intermission;
3 Franz Schubert Lieder;
Franz Schubert Arpeggione Sonata
BIOGRAFIE
Benjamin Kruithof a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2022, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104 de Dvořák.
S-a născut la Luxemburg în 1999, într-o familie de muzicieni. La vârsta de 5 ani a început să studieze violoncelul la Conservatoire du Nord, cu Raju Vidali. În ultimii ani, Benjamin a studiat cu profesorii Mirel Iancovici (Conservatorul din Maastricht), Katharina Deserno și Maria Kliegel (Universitatea de Muzică din Köln). Din 2017, studiază cu profesorul Jens-Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin.
În noiembrie 2020, Benjamin a obținut premiul I și premiul publicului la Bienala de Violoncel de la Amsterdam, un premiu special la Concursul Pablo Casals din Spania, premiul II la Concursul Gabrielli de la Berlin, premiul I și premiul publicului la Concursul Anne și Françoise Groben din Luxemburg, premiul I și un premiu special la Concursul FLAME din Paris, premiul I și premiul publicului la Concursul Internațional Léopold Bellan din Paris și un premiu special la Concursul Internațional Knopf din Düsseldorf.
Benjamin a concertat cu Orchestra de Cameră din Luxemburg, Filarmonica din Herford, Orchestra Filarmonică din Luxemburg, în săli precum Concertgebouw Amsterdam, Gasteig München, Kings Place din Londra, Sala de Concerte din Changsha, Sala Universității Renmin, Opera din Guangzhou, Filarmonica din Luxemburg, Sala Cortot din Paris. A cântat alături de Conrad van Alphen, Adrian Adlam, Vadym Kholodenko, Alena Baeva, Semion Gavrikov, Pascal Schumacher, Thomas Hell, Florian Krumpöck, Hartmut Haenchen și Vahan Mardirossian. În februarie 2020 a înregistrat primul său CD cu Filarmonica din Herford la casa de discuri Ars Production. În 2021 a fost invitat să participe la Academia Seiji Ozawa din Elveția.
Benjamin cântă la un instrument din secolul al XVIII-lea, realizat de lutierul italian G.B. Guadagnini, care îi este pus la dispoziție de Universitatea de Arte din Berlin.
Daria Ioana Tudor este semifinalistă în cadrul Concursului Internațional George Enescu 2022, Secțiunea Pian.
Daria s-a născut pe 25 iulie 1997, la Ploieşti, în România. La vârsta de 4 ani a început să ia lecții de pian în orașul natal cu prof. Anca Florentina Borcea. Din 2004 până în 2014 a studiat cu profesorii Şerban-Dimitrie Soreanu de la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi Adriana Bocăneanu de la Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti Bucureşti.
În octombrie 2015 a început să studieze la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa profesorului Pascal Devoyon, iar din octombrie 2018 studiază cu profesorul Björn Lehmann. De la începutul studiilor la Berlin, Daria a participat la festivaluri precum: Kissinger Sommer, Mozartfest Würzburg, Encuentro de Musica y Academia de Santander, Alpenarte Schwarzenberg, Crescendo Festival Berlin.
În iunie 2019, a primit premiul Enlight la Festivalul Art of the Piano (Cincinnati, SUA) pentru Cel mai bun tânăr artist al anului, iar în aprilie 2020 a debutat la postul de radio Deutschlandfunk Kultur. De atunci, mai multe dintre înregistrările sale solo și camerale au fost difuzate de DLF. Din 2021 Daria colaborează cu Societatea Română de Radiodifuziune, iar în 2022 va lansa două discuri la Editura Casa Radio, alături de violonista Ioana-Cristina Goicea și de violoncelistul Andrei Ioniță, ce vor include lucrări de Beethoven și Șostakovici.
În 2021, Daria a început să colaboreze cu Academia Karajan a Filarmonicii din Berlin în postura de clavecinistă și a susținut deja concerte în cadrul programelor Filarmonicii Welcome Back Week și Patricia Kopatchinskaja – Artist în rezidență. Au inspirat-o personalități precum: Maria João Pires la Capela de Muzică Regina Elisabeta, în Belgia; Axel Bauni, Eric Schneider, Frank-Immo Zichner, Artemis Quartett, Fauré Quartett (Universitatea de Arte din Berlin) și a participat la cursuri de măiestrie susținute de Boris Petrushansky, Leon Fleisher, Elisabeth Leonskaja, Grigory Gruzman, Vladimir Feltsman, Andrei Gavrilov, Håkon Austbø. În formule camerale a colaborat cu Zakhar Bron, Mihaela Martin, Patricia Kopatschinskaja, Andrei Ioniță, Hansjörg Schellenberger, Valentin Răduțiu, Andrej Žust, Marko Zupan, Tomaž Močilnik, Stephan Braun, Haruma Sato și Florian Mitrea.
“...fără niciun dubiu va fi o pianistă de primă clasă. În ciuda tinereţii, interpretarea sa relevă o personalitate puternică care reuşeşte să transmită, cu convingere, adevărate emoţii muzicale. În plus, ea atrage imediat atenţia prin extraordinara tehnică pianistică şi putinţa de a aborda cu usurinţă orice tip de repertoriu, inteligenţă şi deschidere vie spre formare şi instruire... .” – prof. Pascal Devoyon (“Universität der Künste” – UdK, Berlin), 2014
______
Eveniment organizat de Asociația Culturală Play
Cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca
Parteneri: Artexim, Filarmonica de Stat Transilvania