Chiar dacă între timp istoria a redesenat harta țării și din trupul ei s-au rupt terititorii, sufletul neamului a rămas întreg, pentru că
„Omul, la naștere are o singură limbă și nicidecum mai multe,
Omul, la naștere are un singur popor, și nicidecum mai multe,
Omul, la naștere are o singură patrie, și nicidecum mai multe ... ”
În 1918 , primul pas spre Unirea cea Mare l-a făcut Basarabia, pe 27 martie. Cinstim cei 100 de ani de la Unirea României cu Basarabia prin cântec, joc și voie bună, Concertul extraordinar este susținut de Orchestra de Muzică Populară „Folclor” din R. Moldova.
Evenimentul este unul caritabil. Fii și tu parte din Unire și participă la concertul organizat de Clubul Rotary Kronstadt Brașov, în parteneriat cu Primăria Brașov și Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu”, clubul Rotary Brașov și Asociația Studenților Basarabeni din Brașov.
ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ „FOLCLOR”
Orchestra de Muzică Populară « Folclor », dirijată de Petre Neamțu, a făcut în¬conjurul lumii în cei 50 de ani de existență pe care îi sărbătorește în acest an. Folclo¬rul moldovenesc a răsunat din Rusia până în SUA, din Austria până în Nepal și India, din Germania până în Israel.
De-a lungul timpului, ansamblul a înregistrat un număr imens de piese audio și video care au îmbogățit tezaurul cultural al Republicii Moldova. Dar poate cel mai mult, această instituție se mândrește cu promovarea tinerelor talente. Mulţi solişti-vo¬calişti, instrumentişti, care şi-au început cariera artistică aici, au devenit laureaţi ai prestigioaselor concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, precum „Prezintă Orchestra „FOLCLOR”, „Barbu Lăutaru”, „Tamara Ciobanu” (Moldova), „Maria Tănase”- Craiova, „Crizantema de Argint” Chișinău și „Crizantema de Aur” Târgoviște.
Orchestra „Folclor” se deosebeşte printr-un colorit special, prin stilul inedit, autentic al interpretării instrumentale. Este semnificativ faptul că majoritatea artiştilor din orchestră au fost dinstinşi cu înalte titluri onorifice.
Banii colectați din vânzarea biletelor și din tombola organizată cu acest prilej vor fi donați Muzeului Prima Școală Românească din Șcheii Brașovu¬lui, la fel ca la toate evenimentele organizate de club în ultimii trei ani. Am ales să facem asta, pentru că istoria acestui muzeu înseamnă istoria
neamului nostru, înseamnă limbă, școală, biserică. Aici s-au tipărit primele cărți în limba română, aici s-a înființat prima școală în limba română, aici s-a construit biserica Sfântul Nicolae în jurul căreia dăinuie și astăzi comuni¬tatea românească.
.
Marele premiu al tomblolei este o excursie de 2 persoane în
Republica Moldova, în care este inclus un tur la celebrele crame
Cricova sau Mileștii Mici.