Garbis Dedeian a fost un saxofonist, compozitor şi aranjor român de origine armeană, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Beneficiind de un mediu familial prielnic apropierii de muzică, a urmat Liceul de Muzică nr. 1 din capitală şi Şcoala Populară de Artă unde a studiat clarinetul cu profesorul Florian Popa şi compoziţie / orchestraţie cu Richard Bartzer. Atras de jazz din adolescenţă, a făcut primii paşi sub îndrumarea regretatului Mihai Berindei, iar în anul 1976 fondează un prim grup alcătuit din fratele său, ghitaristul Capriel Dedeian, Tudy Zaharescu și Mario Dumitrescu.
Debutul interpretativ pe una din primele scene jazzistice ale ţării are loc in 1979 la Festivalul de Jazz de la Sibiu. De atunci, a susţinut numeroase concerte şi a participat la cele mai importante festivaluri de jazz în ţară, dar şi în Germania, Ungaria, Grecia, Italia, Franţa, Austria, Iugoslavia, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Egipt.
Combo-ului său de tineri instrumentişti a fost desemnat „Formaţia Anului 2003” de juriul Galei Premiilor de Jazz organizată de Societatea Română de Radiodifuziune, titlu prin care i se recunosc merite deosebite în afirmarea unor promiţătoare talente din tinerele generaţii.
Activitatea de saxofonist şi şef de formaţie a fost dublată de o susţinută creativitate componistică, o parte a creaţiilor sale muzicale, considerate valori de patrimoniu pentru jazz-ul autohton, fiind tipărite (Culegere de teme de jazz) şi/sau înregistrate în studio sau preluate live din festivalurile de jazz.
Potrivit Agerpres, Garbis Dedeian a descoperit şi format talente ca pianiştii Petrică Andrei şi Marius Vernescu, trompetistul Emil Bîzgă, chitaristul-violonist Florentin Dună, chitaristul Sorin Romanescu, bateristul Adrian Ştefănescu, vocalistul Paul Ioanid şi mulţi alţii.
Dintre proiectele muzicale ale lui Garbis Dedeian amintim: "Saxophone Summit", "Tribute To Coltrane". A susţinut un recital la Festivalul "Bucureşti 2001", în care a cântat cu precădere compoziţii proprii, alături de pianistul Petru Popa, basistul Pedro Negrescu şi bateristul Tudy Zaharescu.
A participat la înregistrarea Mitică Popescu (1985), pe muzica lui Nicu Alifantis şi versurile lui Alexandru Andrieş. Alte colaborări cu Alexandru Andrieş au fost "Interioare" (1984), "Interiors" (1985), "Rock'n'Roll" (1987), "Trei oglinzi" (1989), "Azi" (1991), "Aşteptînd-o pe Maria" (1991), "Vecinele mele 1,2,3" (1992), "Alexandru Andrieş" (1994), "Vreme rea" (2000), "Bingo România" (2001).
În 2018 a lansat albumul "Armine".
Capriel Dedeian – compozitor, aranjeur si chitarist de jazz
Începe studiul chitarei la 14 ani ca autodidact și este atras de jazz înca din adolescență, dintre preferații săi facând parte Radu Goldiș, Joe Pass, Wes Montgomery, Pat Martino și George Benson.
În anul 1976 intră în primul grup alcătuit cu fratele său, saxofonistul Garbis Dedeian, bateristul Tudy Zaharescu și Mario Dumitrescu (chitară bas). Începând din anul 1980, cântă prin diverse localuri de noapte și restaurante, exersând în acest timp diverse genuri muzicale. În paralel cu studiul chitarei elaborează primele compoziții, iar in 1982 își alcătueste primul cvartet de jazz rock, care îi mai are în componență pe: Sorin Raicovescu (claviaturi), Dragoș Docan (chitară bas) și Eugen Nichiteanu (baterie). Grupul activează prin cluburile bucureștene pâna în 1984. Din această perioadă au rămas compozițiile „Noaptea”, „Amintiri ’82” și „Cafeaua de dimineață”.
Evenimentele spectaculare majore la care Capriel Dedeian a fost aplaudat, în afara recitalurilor și concertelor obișnuite, s-au numit „Galele jazz-ului” de la Costinești – edițiile 1984, 1986, 1987, „Festivalul Intrernațional de Jazz” de la Brașov – edițiile 1984, 1986, 1990, (în ultima ediție amintită, Capriel Dedeian susținînd un recital de ghitară solo, după ce în toate cele anterioare intrase în alcătuirea grupurilor conduse de Garbis Dedeian), „Danubian Jazz” de la Galați – ediția 1992, „Festivalul Internațional de Jazz” de la Chișinău – ediția 1993 (în ambele Capriel făcînd parte din Trio-ul instrumental al fratelui), „Festivalul Internațional de Jazz” de la București – ediția 2003 (cu Septetul lui Garbis Dedeian), „Porgy And Bess Jazz Club Festival” de la Viena – ediția 2004 (cu Quintetul lui Garbis Dedeian), „Europalia Jazz” „Music Village Jazz Club” de la Bruxelles – ediția 2007 (cu Quartetul lui Garbis Dedeian), „Festivalul Internațional de Jazz Days And Nights” de la Galați – ediția 2009 (cu Trio-ul lui Garbis Dedeian).
În perioada 1993-1997 s-a produs în Germania împreună cu „Solo Group”, răstimp în care a susținut recitaluri și concerte în cluburi din München, Bad Reihenhall, Berchtesgaden, Regensburg, Salzburg.
În numeroasele sale apariții pe scene românești, ca și pe cele străine, Capriel Dedeian a colaborat cu interpreți cunoscuți precum saxofoniștii Dan Mândrilă, Nicolas Simion și desigur, Garbis Dedeian, pianiștii Mircea Tiberian, Johnny Răducanu, Ion Baciu Jr., Puiu Pascu, Petrică Andrei, Marius Vernescu, Petru Popa, bass-iștii Decebal Bădilă, Ovidiu Bădilă, Gopo Popescu, Cătălin Rotaru, Pedro Negrescu, Ionuț Baranga, Laurentiu Horjea, Arthur Balogh, bateriștii Tudy Zaharescu, Eugen Nichiteanu, Titi Herescu, Adrian Ștefănescu, Dinu Simon, Lucky Păiș, Liviu Pop, trompetiștii Emil Bâzgă, Ion Leonte, Nelu Marinescu, Sebastian Burneci etc., ca sideman ori ca protagonist al grupurilor proprii.
intotdeauna, fratele lui Capriel Dedeian, Garbis, i-a sprijinit formarea ca instrumentist de jazz și i-a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori. Secvențele în care a apărut ca ghitarist, fie ele înregistrări de studio ori live, au fost difuzate în emisiuni radiofonice precum și în cele de pe micul ecran, ca de pildă în serialul de emisiuni începînd din 2009 sub genericul „Unora le place”.
La Gala Premiilor de Jazz 2010, grupului “Capriel Dedeian & Jazz Challenge” i s-a acordat premiul „Confirmarea anului”, îndeosebi pentru concertul aniversar „Capriel Dedeian 50 Birthday Concert” de la Sala Arcub.
La Gala Premiilor de Jazz 2015, grupului “Ethnotic Project” i s-a acordat premiul „CD-u anului”secțiunea etno, Pentrul discul “Sapte scari” relizat la Soft Records, Capriel Dedeian (chitara) facand parte din componenta grupului.
A compus muzică pentru film, teatru, muzică ușoară și muzică pentru studio. Primul disc al său apare în 1991, se intitulează „Carun, Carun”, editat de Electrecord, iar melodiile sunt în limba armeană.
Premiul Uniunii Armenilor din România, pentru anul 2021, i-a fost acord chitaristului CAPRIEL DEDEIAN. În plus, sucursala Botoșani a UAR i-a acordat Diploma de Merit “Ioan Missir” pentru contribuția sa la promovarea valorilor comunitatii armene din Romania.
In seara de 18 Ianuarie, pe scena de la Sala “Rapsodia”, vor urca:
All Star Jazz Romanian Band
Evenimentul “DEDEIAN BROTHERS – In Linistea Noptii”, face parte din seria de concerte Jazz Syndicate Live Sessions. Conecrtul este caritabil, incasarile vor fi donate familiei!
PROGRAM:
Concertul “DEDEIAN BROTHERS – In Linistea Noptii” va avea loc pe data de 18 Ianuarie 2023, ora 20:00 la Sala “Rapsodia” din București.
Accesul în sală se face începând cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului. Biletele se gasesc in retelele entertix.ro si iabilet.ro.
Detalii pe pagina de Facebook Jazz Syndicate Live Sessions.
Eveniment recomandat de MAGIC FM!