Proiectul vine în continuarea expoziției „Țara din care venim. Primii 35 de ani”, deschisă în noiembrie anul trecut. O inițiativă care a fost gândită să încurajeze dezbaterile în jurul unor teme importante pentru societatea românească de astăzi, ajunsă într-un moment dificil. La fel ca vasta oglindă care întâmpină vizitatorii expoziției, conferințele sunt menite să pună față în față trecutul și prezentul democrației românești, dar și să formuleze principalele întrebări și răspunsuri privind un viitor care, în umbra noilor configurații politice interne și internaționale, se arată neliniștitor și nesigur. Rolul lor este totodată cel a de reînnoda dialogul într-o societate ajunsă în pragul rupturii, în care dezbinarea, tensiunea și conflictul au ajuns la cote îngrijorătoare.
Alegerile prezidențiale din 2025, complet neașteptate și fără precedent în istoria politică democratică a României, stau sub semnul creșterii fulminante a extremismului politic, pe fondul unor nemulțumiri structurale cu partidele tradiționale de guvernare. Sunt și cele mai „internaționalizate” alegeri din istoria noastră recentă, cu lideri europeni și americani așteptând cu interes rezultatele.
Alegerile anulate de anul trecut au confirmat reașezarea sistemului de partide din România pe un nou clivaj, care probabil se va menține la fel de evident și în 2025. Cauzele care au dus la noul conflict politic nu ne sunt încă complet clare, dar semnele unei transformări politice erau vizibile de ceva vreme. Elita politică de astăzi pare incapabilă să se adapteze la cererile electoratului și pare mai deconectată ca oricând de societate. Cum am ajuns aici? Care sunt cauzele structurale și conjuncturale care au produs ascensiunea liderilor extremiști și renașterea discursului legionar în România? Ce lecții putem trage din primele patru președinții și ce ar trebui să schimbăm la sistemul nostru politic pentru a ne consolida democrația în epoca iliberală?
Despre expoziție:
Expoziția „Țara din care venim. Primii 35 de ani” propune o formă de activism al memoriei și este o invitație la reflecție asupra drumului parcurs de România, de la libertatea câștigată în decembrie 1989 la democrația de azi. O cronologie subiectivă și captivantă, care îmbină planul Istoriei cu majusculă impunătoare și istoria personală.
Publicul va putea explora două planuri narative: istoria mare, cu momentele de entuziasm, solidaritate și dezamăgiri, și amintirile personale, văzute prin ochii unei generații născute după 1990.
Expoziția cuprinde în total peste 250 de fotografii de arhivă, 10 reconstituiri exploratorii, precum și 10 instalații audio-video cu imagini și sunete document, extrem de valoroase și încărcate de emoție, mărturii și episoade-cheie din trecutul nostru recent, care evidențiază provocările și speranțele unei societăți în continuă transformare.
Curatoriată de Andreea Apostu și Edmond Niculușcă, expoziția este creată în colaborare cu Attila Kim (design expozițional) și Velica Panduru (scenografie), iar intervențiile artistice ale lui Dan Perjovschi oferă o voce puternică transformărilor post-comuniste ale societății românești. Vizitatorii vor putea explora în premieră și mansarda casei La Mița Biciclista, un spațiu transformat într-o capsulă experiment emoționantă.
Această expoziție este despre memorie și despre responsabilitatea de a proteja cel mai important bun câștigat – LIBERTATEA.