Cu inspiraţie de la maestrul acordeonist Ionica Minune, Cântarea României va fi Festivalul de Muzica Lăutarească: la chemarea sa, cei mai iubiţi lăutari din Romania si Republica Moldova si nu numai, vor face nu doar o petrecere cu lăutari ci un maraton muzical de 2 zile festive.
Iar in 26 februarie, pe scena Salii Palatului Bucuresti vor cânta:
Orchestra Fraților Advahov
Orchestra Moldovlaska
Orchestra Cristinel Turturică
Orchestra Marian Mexicanu & Fratii Cazanoi
Ionel Tudorache
Panseluța Feraru
Dorel de la Popesti
Nicu Boieru
Mugurel de la Paris
Jazz Manouche Quartet by Marius Apostol & Angelo de Barre - Franța
Frații Cocoș
Taraful Marius Fulger
Milan Dimic & Dejan Matic - Serbia
Banat Expres
Bogdan-Mihai Simion
Sergiu Diaconu - Cobza Moldovei
Jean de la Giurgiu
Ionel de la Giurgiu
Ninel de la Brăila
Formația Bogdan Sas
Si, desigur, Maestrul Ionică Minune
Prezentatori: Luana Ibacka si Bogdan-Mihai Simion
De ce acest nume, Cântarea României, cu rezonanţe din comunismul trait? L-am numit Cântarea României când ne-am entuziasmat noi, in pregatirea festivalului, vorbind de cântarile din program, „ce nume bun”, ne-am zis ca o cântare lăutărească, - poate cea mai profundă și mai autentică modalitate de exprimare artistică a sufletului românesc - poate înnobila, reînălţa, tămadui si un nume cazut cândva în politizarea comunismului. Mereu atenţi la dorinţele publicului, lăutarii rămân păstrătorii, continuatorii unor vechi tradiţii româneşti.
Cine Cântă Romania azi, cu adevărat? Muzica lăutarilor! Ea face parte integrantă din esența, cultura naţională. Și dacă viaţa a fost suportabilă în ultimele secole în România se datorează şi lăutarilor care, cu suflet, curiozitate, cu haz și romantism au încurajat spiritul boem să rămână viu. Veniti dacă vă place muzica autentică, improvizaţia…
Vă invităm pe toti iubitorii muzicii din popor să participaţi împreună cu noi la o renaștere a Cântării României, de data aceasta o cântare autentică în care lăutarul „cântă frunza verde, cântă floarea câmpului, cântă floarea muntelui, cântă nădejdea... Nădejdea e glasul Domnului!” așa cum spunea Alecu Russo în a sa „Cântarea României”, la 1850.
Vă invităm la o mare Cântare! in 26 februarie la Sala Palatului de la ora 16.30.