Imaginati-va: traiti in 1982 si un prieten v-a imprumutat un demo al unei trupe de care n-a auzit nimeni niciodata, insistand ca trebuie sa il ascultati. Trupa este Pagan Altar, demoul se cheama Pagan Altar, prima piesa, ei bine, Pagan Altar. Puneti banda in casetofon si un murmur delicat incepe sa rasune in difuzoare, o scurta invocatie satanica e proclamata emfatic, apoi toate instrumentele explodeaza intr-un val de doom zdrobitor si neiertator, croncanitul trist si magic al lui Terry Jones apare si domina scena, ritmul se accelereaza si, in final, totul se aprinde si se topeste intr-o valvataie de riffuri si solouri de heavy metal incandescente. Asta este. Asta este formatul pentru una din cele mai bune creatii metal din istoria stilului, replicat din nou si din nou de Pagan Altar, cu pasiune si inspiratie, in decursul unei cariere lungi care initial parea destinata esecului.
Intr-adevar, au fost fortati sa se desparta dupa acel faimos demo (in cele din urma relansat ca album de debut in 1998 si redenumit Volume 1), dar s-au reunit la inceputul anilor 2000 si au marcat decada cu inca doua repere gigantice pentru genul heavy/doom, Lords of Hypocrisy (2004) si Mythical & Magical (2006).
Din pacate, Terry Jones s-a stins in 2015 si, dupa doi ani de pauza, membrul fondator Alan Jones a resuscitat trupa sub numele de Time Lord, pentru cateva concerte in memoria tatalui sau, cu Brendan Radigan de la promitatoarea trupa americana de doom metal, Magic Circle, la voce. In cele din urma, trupa a decis sa revina la numele de Pagan Altar si sa continue pentru cateva aparitii selecte in 2018, cand isi vor promova si noul album The Room of Shadows, inregistrat cu ceva timp in urma cu Terry la voce, dar lansat abia anul acesta.Cum ei insisi nu stiu daca vor mai continua si dupa orizontul anului 2018, nu pierdeti ocazia de a-i vedea la anul in Bucuresti.
Dupa cum probabil ati observat, ne-am facut un scop din a aduce in fiecare an, pentru prima data pe o scena din Romania, trupe care se afla in prima linie a death metalului actual. Pentru Old Grave Fest 2018 am scormonit iar in canalele din Kill-Town - Copenhaga - si am dat peste entitatea care este Phrenelith. Formata la sfarsitul anului 2013, trupei i-a luat un an si ceva pentru a concretiza primele cateva piese, cu doua demo-uri lansate prin Extremely Rotten Productions, in 2015. Unele din aceste piese se regasesc pe primul lor LP, "Desolate Endscape" (2017), unul dintre materiale discografice ale anului. Phrenelith nu joaca dupa regulile subgenului inventat de razboinici ai tastaturilor, "caverncore", maturitatea in compozitie este uimitoare, de la Dysmorphosis, scurt si intens, pana la vartejul piesei de final, Channeling a Seismic Eruption. Noi nu putem garanta ca membrilor trupei nu le-au trecut Incantation sau Funebrarum pe la urechi, dar putem garanta ca nu exista nimic neoriginal la aceasta mostra de death metal intunecat.
Old Grave Fest VII, 12-13 Octombrie 2018, Club fabrica, Bucuresti.
Lineup:
Vineri 12 octombrie
Demilich
Arkhon Infaustus
Dawn of Winter
Chevalier
Nuclear Aggressor
Nightbreed
Fuck You! Dracu
Sambata 13 octombrie
Pagan Altar
Ranger
Malokarpatan
Phrenelith
Nocturnal Witch
Vultures Vengeance
Eggs Of Gomorrh
Speedrush
Crossbone