Născută la Alba-Iulia, mezzosoprana Cristina Damian și-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică și Arte din orașul natal, continuându-le apoi la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa Prof. Univ. Dr. Gheorghe Roșu. A debutat în anul 2001 la Opera Națională Română din Cluj, interpretând rolul Dorabella din opera Cosi fan tutte de Wolfgang Amadeus Mozart.
Alături de colectivul operei hamburgheze, a interpretat roluri în numeroase premiere, a înregistrat CD-uri cu rolurile Waltraute si Zweite Norn, în operele Walküre, respectiv Götterdämmerung de Richard Wagner (Dirijor Simone Young), precum și un DVD în colaborare cu televiziunea ARTE cu opera Madama Butterfly de Giacomo Puccini, rolul Suzuki (Dirijor Alexander Joel).
Începând cu anul 2015 și-a continuat activitatea de solist invitat, colaborând cu teatre de operă precum Staatsoper unter den Linden-Berlin, Staatsoper Hamburg, Opera de Monte Carlo- Monaco, Teatro Comunale di Trieste, Bayerische Staatsoper-München, Orchestra Radio-București, Opera Națională Română- Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Transilvania Cluj-Napoca etc.
Pe parcursul carierei, mezzosoprana a colaborat cu dirijori precum Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Kirill Petrenko, Alfred Eschwe, Daniele Callegari, Sir Lawrence Foster, Cristian Mandeal, Donato Renzetti etc.
De asemenea, în anul 2019 a debutat pe scena Teatro alla Scala în premiera operei Die tote Stadt de Erich Wolfgang Korngold, în rolul Brigitta, sub bagheta lui Alan Gilbert.
Începând cu toamna anului 2019 este doctorand în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, ocupând de asemenea funcția de Asistent Universitar la catedra Facultății de Interpretare muzicală a aceleiași instituții.
Lelia Serafinceanu a absolvit studiile de licență și pe cele masterale la Facultatea de Interpretare Muzicală a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, unde s-a bucurat de îndrumarea prof. univ. dr. Daniel Goiti.
În anul 2019 și-a susținut teza de doctorat cu titlul „Ipostaze ale stilisticii interpretative, reflectate în Annees de Pelerinage, Suisse de Franz Liszt”, sub îndrumarea prof. univ. dr. Gabriel Banciu. În prezent, Lelia Serafinceanu este angajată ca pianist corepetitor la Opera Națională Română din Cluj-Napoca și lector universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.
Într-o permanentă dorință de perfecționare, a luat parte la cursuri de măiestrie susținute de personalități importante din universul pianistic: Wolfram Schmitt-Leonardy (Germania), Theodor Paraschivescu (Paris), Horia Mihail (București), Georg Sava (Germania), iar în calitate de pianist acompaniator la cursuri de măestrie ale artiștilor lirici: baritonul Marian Pop (Germania), mezzosoprana Mihaela Binder Ungureanu (Austria), Kalle Koiso – Kanttila (Germania), soprana Viorica Cortez (Franța), regizorul Paolo Bosisio (Italia).
Printre evenimentele și concertele susținute pe parcursul carierei sale interpretative se numără Concertul alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Petre Sbârcea, Concertul Extraordinar al studenților laureați ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, recitalul susținut la Ateneul Român, difuzat pe TVR Cultural și Radio România Cultural.
Din anul 2014, Lelia, în calitate de colaborator permanent al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, a acompaniat soliștii vocali atât pe parcursul pregătirii lor muzicale, cât și în cadrul unor evenimente artistice inedite, și a avut ocazia să lucreze cu personalități remarcabile ale muzicii: Soprana Viorica Cortez, maeștrii David Crescenzi, Giuseppe Sabbatini, Victor Dumanescu, Tiberiu Soare.