Sibiu: Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu @ Gala de Crăciun
vineri, 20 decembrie, ora 19:00
Dirijor: Lubnan Baalbaki
Soliști:
Dora Blatniczki - mezzo-soprană
Sara Maria Mihali - soprană
Samuel Alper Adiguzel - bariton
Vlad Paven - bariton
(Laureați ai Sibiu Opera Festival 2024)
Mai multe detalii
Soliști:
Dora Blatniczki - mezzo-soprană
Sara Maria Mihali - soprană
Samuel Alper Adiguzel - bariton
Vlad Paven - bariton
(Laureați ai Sibiu Opera Festival 2024)
Mai multe detalii
Lubnan Baalbaki
Dirijor permanent la orchestra filarmonicii libaneze din 2013, Lubnan Baalbaki lucrează cu nume remarcabile pe scena muzicală locală și internațională. S-a remarcat ca dirijor principal și consultant artistic în festivaluri internaționale. De asemenea, este un susținător activ pentru alfabetizarea muzicală și implicarea tinerilor, cu convingerea fermă că muzica poate aduce societățile mai aproape.
Dora Blatniczki
Tânăra mezzosoprană Dora Blatniczki este renumită pentru sensibilitatea ei muzicală, seriozitatea, devotamentul, precum și perfecționismul în abordarea rolurilor. A studiat 12 ani pian principal, la Liceul de Arte „Aurel Popp” din Satu Mare, la clasa profesoarei Manfredi Annamaria, urmându-și studiile de licență (2018-2022) la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca secțiile canto (la clasa profesorilor Elena Moldovan Andrieș și Tiberius Simu) și pian în paralel (la clasa prof. Ligia Ghilea), iar în 2024 și-a finalizat studiile de masterat la specializarea canto, la clasa mezzosopranei Cristina Damian, corepetitor prof. Iulia Suciu în
cadrul aceleiași instituții.
Și-a început cariera solistică la Budapesta (2022) prin debutul în rolul lui Gertrudisz din opera „Bánk bán”, de Erkel Ferenc. A urmat debutul în rolul Rosinei (2022, dirijor: Nagy Gergő) în premiera spectacolului „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini și în rolul lui Hänsel (2023, dirijor: Toadere Kovács Dalma) în premiera operei `Hänsel und Gretel` de Engelbert Humperdinck la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.
În anul 2022, a devenit membră TOA - Transylvanian Opera Academy, un program artistic pentru tineri artiști, înființat de dirijoarea de origine americană Elizabeth Askren.
Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, dintre care amintim: Premiul I la `Alexandru Fărcaș` Vocal Art Competition (Cluj-Napoca, Romania, Martie 2024). Premiul I la Art Songs Open Class, Premiul I la Special Theme Donizetti, Premiul II la Opera Open Class, Premiul II la Special Theme Bizet, Premiul II la Special Theme Mozart la 11th International Vocal Open Competition (Kuala Lumpur, Malaysia Februarie, 2024). Premiul II la categoria Oratoriu, Premiul II și două Premii Speciale la categoria Lied la Musicum Laude International Vocal Competition (Oradea, Romania, Iulie 2024). Premiul III la concursul ‘Citta di massa’ Concorso Internazionale per Giovani Musicisti (Martie, 2021).
A obținut titlul de „Tânăr artist sătmărean” în categoria solist/instrumentist pentru contribuția de excepție adusă la înflorirea spiritualității sătmărene.
Dornică să se perfecționeze, participă constant la masterclass-uri și a lucrat cu maeștrii deosebiți din lumea operei, precum soprana Catrin Wyn-Davies (Olanda), soprana Andrea Rost, mezzosoprana Ruxandra Donose (România-Austria), tenorul Ramon Vargas (Mexic), soprana Leontina Văduva (România-Franța), regizorul Ognian Draganoff (Bulgaria), tenorul Israel Lozano (Malaezia) și baritonul
Kalmandy Michele (Ungaria).
Cu fiecare apariție scenică, își dorește să transmită prin energia ei pozitivă care o reprezintă, valori adevărate, frumusețea operei și în special aportul ei propriu, o parte din sufletul ei.
Sara Maria Mihali
S-a născut la data de 15 aprilie 1998 în Baia Mare. În anul 2013, a început studiile la Colegiul de Arte din orașul natal, pe care l-a absolvit cu rezultate deosebite la învățătură. În 2021, a absolvit cu rezultate excelente studiile universitare de licență la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare, Specializarea Canto sub îndrumarea doamnei profesor Elena Andrieș Moldovan. În anul 2023 a absolvit și studiile masterale în cadrul aceleași instituții. Ultimul an de masterat l-a finalizat în Italia prin intermediul unei burse Erasmus la Conservatorul ”Arrigo Boito” din Parma sub conducerea doamnei Donatella Saccardi.
De-a lungul timpului, s-a remarcat la numeroase concursuri și festivaluri. Din perioada liceului, cele mai importante premii sunt: premiul al II-lea la Olimpiada de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale din Timișoara. De asemenea, se remarcă și alte concursuri de canto clasic la care a obținut premiul I: concursul ”Sigismund Toduță” din Bistrița-Năsăud; concursul ”Tinere Talente” din Oradea; concursul ”Viva la musica” din Zalău. Premiul III la concursul ”Achim Stoia” din Iași, mențiune la concursul ”Crai Nou” din Brașov. Alte două proiecte importante pe care soprana ține să le menționeze și care s-au desfășurat în cadrul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca au fost ”Singurătatea eroului tragic” și ”Tre minuti”. În primul a interpretat fragmente din rolul Medeea din opera cu același nume de Luigi Cherubini, iar în cel de-al doilea spectacol au fost introduse fragmente din opera ”La Bohème” de Puccini, unde Sara a interpretat-o pe Mimi. Odată cu plecarea în Italia, a avut onoarea de a cânta în diferite proiecte ce s-au desfășurat la Teatrul Regio din Parma. Cel mai important a fost rolul Nedda în cadrul proiectului ”Imparolopera” ce s-a desfășurat în sala mare a operei. De asemenea, a colaborat cu Corale Collecchiese ”Mario della Pina”. Soprana a participat într-un turneu național în cadrul cărora a avut și momente solo. Spectacolele au avut loc în cele mai mari orașe din România, cum ar fi în București la Teatrul Național București, Opera Română din Timișoara sau Opera Română din Oradea. Turneul din luna decembrie s-a numit ”Regal Vienez” și a fost construit pe conceptul abordat de Andre Rieu în spectacolele sale, iar cel de-al doilea turneu din luna martie s-a intitulat ”Trei tenori italieni”. Aceste turnee s-au desfășurat împreună cu Orchestra Operei Vox, prima companie privată de operă, avându-l ca dirijor pe Bogdan Costache. Anul trecut a debutat în opera ”Suor Angelia” de G. Puccini, interpretând rolul surorii Angelica alături de Orchestra Operei Naționale din Craiova. O altă realizare importantă o constituie spectacolul ”Pop Simfonic la Catedrală” ce s-a desfășurat în Piața Unirii din
Oradea împreună cu Orchestra Filarmonicii din Oradea, dirijor și compozitor Andrei Tudor.
Samuel Alper Adiguzel
Este un talentat bariton român, cu o carieră impresionantă în domeniul muzicii clasice și al operei. Născut cu o pasiune profundă pentru muzică, el a început să-și cultive talentul încă din tinerețe, obținând numeroase premii și recunoașteri naționale și internaționale. Samuel Alper Adiguzel a debutat în lumea muzicală prin participarea la diverse concursuri, obținând numeroase premii. Printre acestea se numără: Premiul I la Concursul Național "Liedul românesc", București, 2019, Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare Muzicală "Dan Cumpăta", București, 2016, Premiul I la Olimpiada Națională de Muzică, București, 2016, Premiul II la Olimpiada Națională de Muzică, Iași, 2015, Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare Muzicală "Crai Nou", Brașov, 2014, Marele Premiu la Concursul Național de Canto "Achim Stoia", Iași, 2014, Marele Premiu și Trofeul Concursului Internațional de Interpretare și Coregrafie "Emanuel Elenescu", Piatra Neamț, 2014, Marele Premiu și Trofeul Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală "Paul Constantinescu", Ploiești, 2013, Premiul I la Concursul Național de Interpretare Muzicală și Coregrafie "Emanuel Elenescu", Piatra Neamț, 2013, Premiul I la Concursul Național de Interpretare "Wolfgang Amadeus Mozart", Târgoviște, 2013, Premiul al II-lea la Concursul Național de Canto "Achim Stoia", Iași, 2013. Premiul I la Concursul Național de Muzică "Victor Giuleanu", București, 2013, Premiul I la Concursul de Interpretare "Miniatura Românească", Galați, 2012. Samuel a colaborat cu mai multe instituții muzicale prestigioase, precum: Filarmonica "Paul Constantinescu", Teatrul Muzical Ambasadorii. Opera Națională București, în cadrul Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess", Teatrul "Stela Popescu", Opera Comică pentru Copii.
Vlad Paven
S-a născut la data de 27 februarie 2006 în Zimandu Nou, județul Arad. În anul 2012, a început studiile la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, în prezent fiind în clasa a XII-a la secția canto clasic. A început să studieze vioara din clasa I, la clasa de vioară a profesorului Victor Maria. Încă din primii ani ai ciclului primar, calitățile vocale și inteligența muzicală ale tânărului interpret au fost observate și perfecționate de către profesoara Dulcica Florea, în liceu abordând arta cântului frumos la clasa dumneaei de canto.
Tânărul bariton a ilustrat cu un rafinament aparte semnificația operei pentru el: „Opera reprezintă esența sufletului meu, este arta care îmi dă sens și prin care trăiesc emoții pe care cuvintele nu le-ar putea descrie vreodată. Fiecare notă, fiecare arie, mă poartă într-o altă lume, mă înalță și mă face să simt că trăiesc cu adevărat. Este mult mai mult decât o simplă formă de divertisment, este o expresie pură a umanității, a iubirii, a durerii și a bucuriei. Prin operă, îmi găsesc echilibrul, inspirația și împlinirea. Pot spune, fără nicio îndoială, că opera este totul pentru mine, este aerul pe care îl respir și lumina care mă ghidează.”
De-a lungul timpului, s-a remarcat la numeroase concursuri naționale și internaționale, obținând aproximativ 40 de premii.
Dirijor permanent la orchestra filarmonicii libaneze din 2013, Lubnan Baalbaki lucrează cu nume remarcabile pe scena muzicală locală și internațională. S-a remarcat ca dirijor principal și consultant artistic în festivaluri internaționale. De asemenea, este un susținător activ pentru alfabetizarea muzicală și implicarea tinerilor, cu convingerea fermă că muzica poate aduce societățile mai aproape.
Dora Blatniczki
Tânăra mezzosoprană Dora Blatniczki este renumită pentru sensibilitatea ei muzicală, seriozitatea, devotamentul, precum și perfecționismul în abordarea rolurilor. A studiat 12 ani pian principal, la Liceul de Arte „Aurel Popp” din Satu Mare, la clasa profesoarei Manfredi Annamaria, urmându-și studiile de licență (2018-2022) la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca secțiile canto (la clasa profesorilor Elena Moldovan Andrieș și Tiberius Simu) și pian în paralel (la clasa prof. Ligia Ghilea), iar în 2024 și-a finalizat studiile de masterat la specializarea canto, la clasa mezzosopranei Cristina Damian, corepetitor prof. Iulia Suciu în
cadrul aceleiași instituții.
Și-a început cariera solistică la Budapesta (2022) prin debutul în rolul lui Gertrudisz din opera „Bánk bán”, de Erkel Ferenc. A urmat debutul în rolul Rosinei (2022, dirijor: Nagy Gergő) în premiera spectacolului „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini și în rolul lui Hänsel (2023, dirijor: Toadere Kovács Dalma) în premiera operei `Hänsel und Gretel` de Engelbert Humperdinck la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.
În anul 2022, a devenit membră TOA - Transylvanian Opera Academy, un program artistic pentru tineri artiști, înființat de dirijoarea de origine americană Elizabeth Askren.
Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, dintre care amintim: Premiul I la `Alexandru Fărcaș` Vocal Art Competition (Cluj-Napoca, Romania, Martie 2024). Premiul I la Art Songs Open Class, Premiul I la Special Theme Donizetti, Premiul II la Opera Open Class, Premiul II la Special Theme Bizet, Premiul II la Special Theme Mozart la 11th International Vocal Open Competition (Kuala Lumpur, Malaysia Februarie, 2024). Premiul II la categoria Oratoriu, Premiul II și două Premii Speciale la categoria Lied la Musicum Laude International Vocal Competition (Oradea, Romania, Iulie 2024). Premiul III la concursul ‘Citta di massa’ Concorso Internazionale per Giovani Musicisti (Martie, 2021).
A obținut titlul de „Tânăr artist sătmărean” în categoria solist/instrumentist pentru contribuția de excepție adusă la înflorirea spiritualității sătmărene.
Dornică să se perfecționeze, participă constant la masterclass-uri și a lucrat cu maeștrii deosebiți din lumea operei, precum soprana Catrin Wyn-Davies (Olanda), soprana Andrea Rost, mezzosoprana Ruxandra Donose (România-Austria), tenorul Ramon Vargas (Mexic), soprana Leontina Văduva (România-Franța), regizorul Ognian Draganoff (Bulgaria), tenorul Israel Lozano (Malaezia) și baritonul
Kalmandy Michele (Ungaria).
Cu fiecare apariție scenică, își dorește să transmită prin energia ei pozitivă care o reprezintă, valori adevărate, frumusețea operei și în special aportul ei propriu, o parte din sufletul ei.
Sara Maria Mihali
S-a născut la data de 15 aprilie 1998 în Baia Mare. În anul 2013, a început studiile la Colegiul de Arte din orașul natal, pe care l-a absolvit cu rezultate deosebite la învățătură. În 2021, a absolvit cu rezultate excelente studiile universitare de licență la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare, Specializarea Canto sub îndrumarea doamnei profesor Elena Andrieș Moldovan. În anul 2023 a absolvit și studiile masterale în cadrul aceleași instituții. Ultimul an de masterat l-a finalizat în Italia prin intermediul unei burse Erasmus la Conservatorul ”Arrigo Boito” din Parma sub conducerea doamnei Donatella Saccardi.
De-a lungul timpului, s-a remarcat la numeroase concursuri și festivaluri. Din perioada liceului, cele mai importante premii sunt: premiul al II-lea la Olimpiada de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale din Timișoara. De asemenea, se remarcă și alte concursuri de canto clasic la care a obținut premiul I: concursul ”Sigismund Toduță” din Bistrița-Năsăud; concursul ”Tinere Talente” din Oradea; concursul ”Viva la musica” din Zalău. Premiul III la concursul ”Achim Stoia” din Iași, mențiune la concursul ”Crai Nou” din Brașov. Alte două proiecte importante pe care soprana ține să le menționeze și care s-au desfășurat în cadrul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca au fost ”Singurătatea eroului tragic” și ”Tre minuti”. În primul a interpretat fragmente din rolul Medeea din opera cu același nume de Luigi Cherubini, iar în cel de-al doilea spectacol au fost introduse fragmente din opera ”La Bohème” de Puccini, unde Sara a interpretat-o pe Mimi. Odată cu plecarea în Italia, a avut onoarea de a cânta în diferite proiecte ce s-au desfășurat la Teatrul Regio din Parma. Cel mai important a fost rolul Nedda în cadrul proiectului ”Imparolopera” ce s-a desfășurat în sala mare a operei. De asemenea, a colaborat cu Corale Collecchiese ”Mario della Pina”. Soprana a participat într-un turneu național în cadrul cărora a avut și momente solo. Spectacolele au avut loc în cele mai mari orașe din România, cum ar fi în București la Teatrul Național București, Opera Română din Timișoara sau Opera Română din Oradea. Turneul din luna decembrie s-a numit ”Regal Vienez” și a fost construit pe conceptul abordat de Andre Rieu în spectacolele sale, iar cel de-al doilea turneu din luna martie s-a intitulat ”Trei tenori italieni”. Aceste turnee s-au desfășurat împreună cu Orchestra Operei Vox, prima companie privată de operă, avându-l ca dirijor pe Bogdan Costache. Anul trecut a debutat în opera ”Suor Angelia” de G. Puccini, interpretând rolul surorii Angelica alături de Orchestra Operei Naționale din Craiova. O altă realizare importantă o constituie spectacolul ”Pop Simfonic la Catedrală” ce s-a desfășurat în Piața Unirii din
Oradea împreună cu Orchestra Filarmonicii din Oradea, dirijor și compozitor Andrei Tudor.
Samuel Alper Adiguzel
Este un talentat bariton român, cu o carieră impresionantă în domeniul muzicii clasice și al operei. Născut cu o pasiune profundă pentru muzică, el a început să-și cultive talentul încă din tinerețe, obținând numeroase premii și recunoașteri naționale și internaționale. Samuel Alper Adiguzel a debutat în lumea muzicală prin participarea la diverse concursuri, obținând numeroase premii. Printre acestea se numără: Premiul I la Concursul Național "Liedul românesc", București, 2019, Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare Muzicală "Dan Cumpăta", București, 2016, Premiul I la Olimpiada Națională de Muzică, București, 2016, Premiul II la Olimpiada Națională de Muzică, Iași, 2015, Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare Muzicală "Crai Nou", Brașov, 2014, Marele Premiu la Concursul Național de Canto "Achim Stoia", Iași, 2014, Marele Premiu și Trofeul Concursului Internațional de Interpretare și Coregrafie "Emanuel Elenescu", Piatra Neamț, 2014, Marele Premiu și Trofeul Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală "Paul Constantinescu", Ploiești, 2013, Premiul I la Concursul Național de Interpretare Muzicală și Coregrafie "Emanuel Elenescu", Piatra Neamț, 2013, Premiul I la Concursul Național de Interpretare "Wolfgang Amadeus Mozart", Târgoviște, 2013, Premiul al II-lea la Concursul Național de Canto "Achim Stoia", Iași, 2013. Premiul I la Concursul Național de Muzică "Victor Giuleanu", București, 2013, Premiul I la Concursul de Interpretare "Miniatura Românească", Galați, 2012. Samuel a colaborat cu mai multe instituții muzicale prestigioase, precum: Filarmonica "Paul Constantinescu", Teatrul Muzical Ambasadorii. Opera Națională București, în cadrul Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess", Teatrul "Stela Popescu", Opera Comică pentru Copii.
Vlad Paven
S-a născut la data de 27 februarie 2006 în Zimandu Nou, județul Arad. În anul 2012, a început studiile la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, în prezent fiind în clasa a XII-a la secția canto clasic. A început să studieze vioara din clasa I, la clasa de vioară a profesorului Victor Maria. Încă din primii ani ai ciclului primar, calitățile vocale și inteligența muzicală ale tânărului interpret au fost observate și perfecționate de către profesoara Dulcica Florea, în liceu abordând arta cântului frumos la clasa dumneaei de canto.
Tânărul bariton a ilustrat cu un rafinament aparte semnificația operei pentru el: „Opera reprezintă esența sufletului meu, este arta care îmi dă sens și prin care trăiesc emoții pe care cuvintele nu le-ar putea descrie vreodată. Fiecare notă, fiecare arie, mă poartă într-o altă lume, mă înalță și mă face să simt că trăiesc cu adevărat. Este mult mai mult decât o simplă formă de divertisment, este o expresie pură a umanității, a iubirii, a durerii și a bucuriei. Prin operă, îmi găsesc echilibrul, inspirația și împlinirea. Pot spune, fără nicio îndoială, că opera este totul pentru mine, este aerul pe care îl respir și lumina care mă ghidează.”
De-a lungul timpului, s-a remarcat la numeroase concursuri naționale și internaționale, obținând aproximativ 40 de premii.
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
Proiectul "Daruri Muzicale" este cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.
Proiectul "Daruri Muzicale" este cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.